Zij genoten nog tot 30 september 2024 van een vrijstelling van de werknemersbijdragen en een gunstig belastingregime. Een wetsvoorstel verlengt de maatregel alvast tot 31 december 2024. Naar verluidt zou de regering in lopende zaken een gelijkaardig wetsontwerp voorbereiden om de termijn te verlengen tot 31 maart 2025.
Welke werkgevers behoren tot de zorgsector?
De ‘zorgsector’ wordt voor de toepassing van deze regelgeving heel ruim gedefinieerd.
Het betreft de private en openbare diensten en organisaties voor zorg, opvang en bijstand voor personen, voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen, met inbegrip van slachtoffers van intra-familiaal geweld.
Wat de private sector betreft, verwijst de wetgeving naar de paritaire comités en voor de openbare sector naar de NACE-codes van de instellingen die van deze maatregelen kunnen gebruik maken. Je vindt de volledige lijst op de website van de RSZ.
Welke gepensioneerden komen in aanmerking?
Om in aanmerking te komen moet de werknemer:
- Ofwel gepensioneerd zijn (rust-of overlevingspensioen) op 1 juli 2022
- Ofwel gepensioneerd zijn (rust- of overlevingspensioen) en de leeftijd van 65 jaar hebben voorafgaand aan de eerste dag van de betrokken maand
Voorbeeld: Jan vierde op 10 augustus 2024 zijn 65ste verjaardag. Vanaf 1 september 2024 kwam hij in aanmerking voor het gunstregime.
Welke voordelen worden verlengd?
De gunstmaatregelen betreffen zowel de sociale zekerheidsbijdragen als de fiscaliteit van de werknemer/gepensioneerde.
Op het vlak van de sociale zekerheidsbijdragen zullen er geen werknemersbijdragen (13,07%) worden ingehouden. Die vrijstelling wordt toegepast na de eventuele korting in het kader van de werkbonus.
Op fiscaal vlak wordt er een afzonderlijk en uniform belastingtarief van 33% toegepast in de personenbelasting (tenzij de aanslagvoet van de gezamenlijk belaste inkomsten lager zou zijn). Dat tarief is enkel van toepassing op de ontvangen bezoldigingen met inbegrip van het vakantiegeld. De eventuele opzegvergoedingen, vervangingsinkomsten en achterstallen vallen hier niet onder en worden desgevallend aan het normale progressieve tarief belast.
Dit zorgt ervoor dat deze werknemers meer nettoloon overhouden voor hetzelfde brutoloon.
Opgelet, gepensioneerden die van dit gunstregime kunnen genieten, moeten nog altijd rekening houden met de maximumbedragen die ze mogen bijverdienen. Dat is vooral belangrijk voor wie de pensioengerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt. Wie te veel bijverdient, kan een vermindering of schorsing van diens pensioen opgelegd krijgen. De maximumgrenzen vind je terug op de website van de federale pensioendienst.
Flexibeler werkregime
Deze werknemers mogen, in afwijking van de normale regels voor deeltijdse arbeid, minder dan één derde van het normale werkrooster van een voltijdse werknemer presteren. Dit om maximale flexibiliteit te voorzien met het oog op het aantrekken van zo veel mogelijk kandidaten.
Bovendien is er ook een afwijkende regelgeving inzake het meedelen van de individuele werkroosters bij variabele tewerkstelling van deeltijdse werknemers. Die moet je slechts drie werkdagen op voorhand meedelen (i.p.v. normaal 7 dagen).
De werkgever in de zorgsector moet over die maatregelen overleg plegen met de ondernemingsraad of, indien die er niet is met het comité voor preventie en bescherming op het werk of, anders met de vakbondsafvaardiging. Dat moet maandelijks gebeuren en een eerste maal op de vergadering van het betreffende orgaan die volgt op het eerste gebruik van deze maatregel.
Inwerkingtreding
Zowel het wetsvoorstel als het wetsontwerp voorzien in een retroactieve verlenging van deze maatregel vanaf 30 september 2024. Zo wordt de continuïteit van deze maatregel gegarandeerd vermits de vorige verlening eindigde op die datum.
De voorgestelde teksten moet nog enkele stappen doorlopen, zoals de goedkeuring in het parlement en de publicatie in het Belgisch Staatsblad. Totdat dit wetgevingsproces is afgerond, kunnen de voorgestelde maatregelen nog wijzigen en hebben ze nog geen juridische kracht. Via Lex4You houden we je op de hoogte van het verdere verloop.
Wat doet Securex voor jou?
Heb je nog vragen over deze maatregel? Aarzel niet je Legal advisor te contacteren via myHR@securex.be
Bronnen
- Wet van 20 november 2022 houdende maartregelen aangaande de personeelsschaarste in de zorgsector, zoals gewijzigd bij de wet van 21 december 2023 (BS 10/01/2024).
- Wetsvoorstel tot verlenging van bepaalde maatregelen voorzien in de wet van 20 november 2022 houdende maatregelen aangaande de personeelsschaarste in de zorg.